2021 - Na švestku

19.10.2021

Rok 2021 bych si dovolil označit jako rok švestky. Z měkkého letního ovoce jsme téměř nic neviděli. Hrušky a meruňky žádné a třešní bylo - ono jich v našem okolí nikdy moc není - jen tak akorát. Neřekl bych, že se švestek urodilo nějak moc. Spíše to bylo to jediné, co se po děsivých bouřkách na stromech ještě udrželo. A "na švestku" to bylo i jinak.  Covid 19 nás několikrát uvrhl do karantény - na to už jsme si bohužel zvykli - a také proběhly volby. Nedělám si iluze, že se změnou v poslanecké sněmovně přestaneme tápat nad záhadnými kategoriemi a kódy v daňovém přiznání,  ale snad by se mohlo definitivně zrušit aspoň to zbytečně drahé a až do roku 2023  tak jako tak nefunkční EET. (Pokud jste to nevěděli, tak kvůli covidu je od 2.11.2020 do 31.12.2022 ono slavané EET mimo provoz. V našem případě to fungovalo asi do září 2021 a oprava by znamenala nové PC a nový software na vedení pálenice. Jak jsem řekl - zbytečně drahé a v provozu, kde se krom DPH eviduje i spotřební daň naprosto zbytečné.) No a poslední hity sezóny - inflace a brutální zdražení energií. Až do poloviny ledna 2022 jsme plavali proti proudu a pálili za cenu 170,-Kč na litr 50% destilátu. Náš dodavatel plynu (Lumius) držel fixní cenu a zdražovat bez reálného důvodu se nám nechtělo. Chyba. Naprosto bez varování jsme se ze dne na den ocitli u DPI s 10x vyšší zálohovou platbou. Okamžitě jsme se upsali k "jen" čtyřikrát dražší smlouvě, ale výroba se zastavit nedala. DPI nás vesele okrádal celý měsíc ...  Nová cena za litr 50% destilátu je nyní 190,-Kč. Ještě před čtyřmi lety to bylo 160,- Kč a i to se někomu zdálo drahé... Pamatujete? Ono se řekne: "Tak to dali do ceny, no a co". Jenže sezóna je u konce a jen během letošního léta musíme zaplatit zálohy ve výši celé loňské roční spotřeby! A aby to nebylo málo, opět se ozývají ochránci našeho zdraví (a děravé státní pokladny) a opět prosazují zvýšení spotřební daně. Dost remcání, zpět k pálenici a končící sezóně 2021/22.

Co je vlastně nejlepším ukazatelem k hodnocení letošní "kampaně"? (Slůvko "kampaň" je správný výraz, ale nemám ho moc v lásce. Je spojený spíš s politikou než s ovocem.)

Nejčastější věta zákazníka v pálenici je: "Tady to voní..." nebo "To máte krásnou práci...". Jenže je to práce až po práci a pokud chcete vědět, jak jste na tom v průběhu sezóny, museli byste si po nocích dělat ještě statistiky. A tak nám musí stačit průběžná spotřeba plynu. Na grafech níže si můžete všimnout, že ve srovnání s rokem 2020 letošní začátek sezóny 8.-11. 2021 nevypadal vůbec dobře. Bylo to způsobeno nedostatkem měkkého ovoce a jeho nízkou výtěžností. Proto také některé pálenice každoročně otevírají až v listopadu. Srabi! S nástupem švestek se to ovšem mění a prosincová spotřeba plynu už loňský rok překračuje. Pořád říkám, že slivovice je nejlepší :-)  Sezónu 2018 ovšem hned tak něco nepřekoná. Jde prosím o hodnocení z pohledu naší pálenice. Meruňkové sady u nás nejsou a zanedbané zahrady z 90 let (proč něco pěstovat, když se to dá koupit) se obnovují jen pomalu.

A jakou radost jsme si do naší pálenice letos pořídili? Předně se nám konečně podařilo prodloužit životnost kotle, který neskutečně trpí pískem a kamínky v dovezených kvasech. Nevymysleli jsme  filtr ani odstředivý separátor. Prostě jsme jen pomocí frekvenčního měniče zpomalili míchadlo, které svým krouživým pohybem ničí dno kotle. Již dříve jsme nahradili tvrdou měď měkčí mosazí, ale to moc nepomohlo. Také jsme kvůli údržbě toho či onoho koupili TIG svářečku a naučili se svařovat nerez. Řemeslníci jako svářeči, topenáři, zedníci, obkladači, tesaři, ale i elektrikáři, jsou totiž jako tajní agenti. Víte že existují, ale nemůžete je vidět. Přejeme Vám, ať se Vám nějakého "odborníka" podaří v roce 2022 alespoň zahlédnout. Náš rozvaděč pro řízení kolony by například potřeboval elektrikáře. Aby ho učesal :-)

PÁLENICE ROSEČ
Všechna práva vyhrazena 2017
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma!