Náš příběh

"Všechno se dá vysvětlit, bohužel né všem"

Alkohol ničí lidské životy - jak tedy můžeme provozovat pálenici? Jednoduše děláme rozdíl mezi běžným "dát si panáka" a naším "dát si šťopičku". Těžko říct, co do sebe nalijete v prvním případě. Dříve výrobci uváděli složení jako: 3% ovocného destilátu, pšeničný líh a aroma. Dnes už na etiketě "originální koštovice" nenajdete ani to. Proč nikomu nevadí, že se na každém rohu prodává slivovice, která švestku nikdy neviděla? Obvykle se po polknutí takové "dobroty" jen nadává na politiku, která je paradoxně živena prostřednictvím spotřební daně z tohoto obchodu...

V našem případě naléváte něco vzácnějšího, nebojíte si přivonět, tekutinu pozdržíte v ústech a vychutnáte od počátku do konce. Jde o 100% ovocnou pálenku, která ve vás probudí vzpomínky a pak povídáte a povídáte. O tom, že se druhý den nedostaví nepříjemný bolehlav (neklamná známka kvalitního alkoholu) a že se to vyplatí ani nemluvě... A to je důvod, proč vznikla (vzniká) naše pěstitelská pálenice. Věnujte se svému okolí, povídejte si s přáteli a přitom - proč ne - ochutnejte "pár švestiček z vlastní zahrádky".

Nápad na pěstitelskou pálenici se zrodil počátkem roku 2016 při cestě z jednoho velmi příjemného posezení v Lihovaru Poněšice. Následovalo několik bezesných nocí a první práce na rekonstrukci prostor začaly již v březnu téhož roku. Naše palírna se nemůže pochlubit hlubokou historií nebo slavnou tradicí, ale několik destilačních kolon - srdcí každé pálenice - jsme uváděli do provozu a víme jak na to. Není to ovšem jen o technice a už vůbec o vidině vysokého zisku. Důležité je nadšení pro dobrou věc a prostředí, kde se pálenka vyrábí. Naši palírnu jsme vybudovali z vlastních prostředků a je umístněna v rodinném domku vystavěném ve třicátých letech minulého století. Určitě na vás zapůsobí příjemná vesnická atmosféra, ke které patří blafání stařičkého traktoru i zvuk cirkulárky za humny. Kdyby náhodou bylo ticho, nastartujeme vám obojí :-) V Roseči najdete hned několik možností k ubytování a příležitostí k vyřádění vašich dětí. Udělejte si chvilku čas a rádi Vám po telefonické domluvě naši pěstitelskou pálenici předvedeme.

Rok 2016 byl přelomový. Rozšířili jsme podnikání a pronikli do prostředí nekonečných hlášení a formulářů. Prokousali jsme se DPH i EET a horší to snad už být nemůže. Co je ale důležité - naše destilační kolona funguje - důkazem je vynikající jablkovice nebo slivovice získaná z velmi jednoduše připravených kvasů bez jakýchkoli přísad. Držíme se pravidel - každý zákazník si odnáší kořalku ze svého vlastního ovoce a pálenici udržujeme v čistotě a v pohotovosti. Z chyb se učíme a naši kolonu stále vylepšujeme - jako jediní máme dálkový odečet a kontrolu "vylití" celého litru z měřidla. To mimo jiné umožňuje on-line sledování destilace přes internet, což je služba v tomto oboru dosud nevídaná. Sezóna 2016/17 je díky jarním mrazům a neúrodě ovoce slabá asi v každé pálenici. Pro naši novou pálenici to bohužel platí dvojnásob a tak o větších investicích do budoucna nemůže být řeč - snad až na vylepšení drtiče a pořízení lisu. I tak máme z naší palírny radost a nezbývá než poděkovat všem, kdo mám pomohli se stavbou a hlavně za důvěru našim zákazníkům.

Rok 2017 je lihovary hodnocen jako nejhorší za posledních 15let. Díky vlastním kvasům sezónu udržíme bez přerušení až do února, ale ani naši noví zákazníci, kterých je většina a máme z nich opravdu radost, nemají v průměru více kvasu než 50 litrů na osobu. Když už někdo přivezl 150 litrů, šlo o loňské švestky a výsledek destilace byl tristní.... Nicméně jsme nezaháleli. Kolona je vylepšena o přesné měření úkapu a opatřena LED osvětlením. Palírnu jsme rozšířili o sklad s kvasírnou a zkušebně jsme ZDARMA zpracovali téměř dvě tuny ovoce. Do budoucna plánujeme pětinásobek, takže to bude chtít více sudů a konečně i zdokonalit drtič. Zvláštní zkušenosti jsme nasbírali s lisováním bezinek, rybízu, vína a rakytníku. Zatím jde o speciality pouze pro domácí požití - nemáme prostory a čas na velkovýrobu slivovice a výroba "mňamek" nás baví.... Až jednou získáme všechna úřední povolení, dáme ochutnat i Vám. Zatím nezbývá než plánovat. Další rok je za námi a opět se sluší poděkovat všem příjemným a milým lidem, kteří nás letos poctili svou návštěvou. Díky!

Rok 2018 ... pokud jsem loni doufal, že letos zpracujeme až 10 tun ovoce, netušil jsem, že to bude 20 tun během prvních čtrnácti dnů a ani o tři měsíce později nebude v kvasírně, ale ani v palírně k hnutí. Dříve jsme pálili třikrát do týdne, ale letos to už od třešní bylo na denním programu. I když jsme dobrou sezónu tušili, cenu za pálení jsme nezvedli a zpracování ovoce zůstalo zdarma. Marketingové myšlení je nám holt trochu cizí. Nebo jsme moc "měkkosrdcatí". Sehnali jsme aspoň sudy navíc a těšili se. No a pak to přišlo. Zákazníci vozili dvojnásobná množství ovoce, než jsme si dohodli a když jsme je z kapacitních důvodů odmítali, chovali se agresivně a neváhali nás obvinit ze znehodnocení jejich úrody. Se stejně nepříjemným přístupem jsme se setkali, když jsme se kvůli zaměstnání a dětem snažili omezit pracovní dobu. Neměli jsme jediný volný víkend a lidé nám bezohledně volali i v neděli večer. Nebylo kde uskladňovat kvasy, výpalky ani hotový destilát. Nepřetržitý provoz si vyžádal desetinásobnou spotřebu plynu, vody a elektřiny. Zaplatili jsme statisíce korun na spotřební dani a DPH, ale i další nečekanou daň - na našem zdraví, když jsme spali jen pár hodin denně a oslabení pak chytili kdejaký bacil. A proč jsme na to nešli jinak? Jednak nás to bavilo a pak nám to krom snížení hypotéky dalo i cenné zkušennosti. Vážíme si zákazníků, kteří si na svém díle nechávají záležet, takže na hotových kvasech zůstane vše při starém, ale za zpracování ovoce si u nás v roce 2019 už připlatíte. A dále - práce není holubník, aby se do ní létalo od rána do noci.  Vydělané peníze jsou sice fajn, ale po zaplacení všech daní a nákladů narostou i všechny zálohy. A ty se platí i mimo sezónu.  Takže přibrzdíme. "Nežijme pro práci, ale pracujme, abychom žili!"   (já)

Do sezóny 2019 bychom rádi položili dlažbu před palírnou, aby se tam dalo se sudy snadněji manipulovat a pak bychom si přáli dopravník na ovoce. Snad se nám to povede ...

Díky za skvělou sezónu 2018 a díky, že jste s námi měli trpělivost. Nejen zákazníkům, kteří museli i měsíc čekat ve frontě (z našeho pohledu velmi málo a jsme na to patřičně hrdí), ale také kamarádům a sousedům, kteří byli zvyklí chodit k nám na kus řeči a letos si pro hromady sudů prostě nebylo kam sednout... Kéž se nám všem v roce 2019 daří.

Vtip: Víte co musí udělat Čech, aby měl v krvi dvě promile? Vypít dvě deci slivovice... a co musí udělat Moravák? Dva dny nepít!


Odkazy na zábavu a ubytování v Roseči: