2022 - Panika a útěk

05.10.2022

"Panika a útěk." Hláška z filmu Madagaskar, kterou používají moje děti, když něco provedou a jsem jim v patách. A k panice nás nutí i vzrůstající ceny energií. Jenže ono je to jako obvykle. Média jsou plná článků s těmi nejhrůznějšími prognózami a ve výsledku nikdo nic neví. Kdo z páleničářů na to měl peníze, ten zpanikařil a utekl k jinému palivu. I za cenu úpravy kotle, komína a dalších nemalých investic. Přitom spotřeba plynu našeho kote v pálenici je srovnatelná se spotřebou v kotelně malého městského úřadu.  My jsme se samozřejmě o úspory také pokusili. Instalovali jsme míchadlo v předehřevu, ale dělá to jen jednotky procent. Víc nedokážeme. Jestli si někdo myslí, že místo plynu existuje jiný levný a ekologický způsob jak v kotli dosáhnout na 100°C,  tak se tedy plete. Můžeme tomu pomoci elektřinou z fotovoltaiky, komplikovanou soustavou výměníků, čerpadel a akumulačních nádrží, ale stojí to stovky tisíc a dotace jsou jen na jednoduché instalace pro domácnosti nebo naopak na megalomanské projekty velkých firem. Živnostník si musí pomoci sám a dělá to tím nejjednodušším způsobem. Zvedne ceny.

Tím se dostávám k jádru věci. Naše cena destilátu jde opět nahoru a kupodivu to není o plynu. Když dříve praskl ventil nebo odešlo ložisko, prostě jsem za "mrzký peníz" koupil jiné. Jenomže nyní už nad tím nelze mávnout rukou.

Aktuálně cena 50% za 1 litr destilátu= 190,-Kč (zůstává), se zpracováním ovoce = 205,-Kč. (navýšení 10,-Kč)

A ještě shrnutí uplynulého roku 2022.

Ovoce na zahradě válku na Ukrajině neřeší. Prostě si jen tak visí na stromě a čeká na déšť a sluníčko. A celé léto to vypadalo, že  obojího je dostatek. Na podzim se to zvrhlo. Jablka nedozrála a švestky chytaly plíseň. Letní jablka byla v pohodě a i když každému říkám: "NEJSOU VHODNÁ NA KVAS!" stejně nám je lidi vozí a pak se diví. Takže ještě jednou: "LETNÍ JABLKA JEN DO ŠTRŮDLU!"  Pozdnějších jablek bylo letos na 1l 50% destilátu potřeba téměř 20kg. Normálně vystačíte s polovinou. Trochu lépe na tom byla jablka, která se na stromě udržela až do listopadu. Třešně letos nebyly žádné a meruněk bylo sice dost, ale s výtěžností jablek. Celkově tedy průměrný rok.

Palírna běžela "jako na drátkách". Nebyli jsme u jediné destilace. Vše fungovalo automaticky. O dobrodružství se postarala kombinace nedbalé údržby a extrémně hustého kvasu z vylisovaného vína (včetně stopek - takhle se opravdu kvas nedělá, natož to víno). Prostě se ucpaly trubky a zakousla vývěva. S tou vývěvou to bylo zlé a na pár dní jsme zůstali odstavení - naštěstí se podařilo sehnat dvě náhradní. Stále ještě jsou na půdách poklady :-). Závěrem bych chtěl pochválit vás - naše zákazníky. Naše rady si berete k srdci a vaše kvasy jsou až na vyjímky a k oboustranné spokojenosti lepší a lepší.

PÁLENICE ROSEČ
Všechna práva vyhrazena 2017
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma!