Pokrok nezastavíte II.

Představte si, že vezmete piánovou ladičku, vyvrtáte do ní otvor a naplníte jej vodou. Ohmmmmm... Tón, který uslyšíte už nebude 440Hz - komorní A, ale řekněme, že například 784Hz - dvoučárkované G. A pak tu vodu vyměníte za 90% alkohol. Ohmmmmmm... z G se stalo Gis (832Hz). Zvláštní... Nedalo by se toho nějak využít? Dalo! Nějak takhle totiž funguje přístroj na měření lihovitosti. Geniální myšlenka, která po zabudování do kompaktního šasi s displejem není úplně levná, ale dost bylo skleněných lihoměrů!

Normálně musíte asi litr destilátu nalít do měrného válce. Uděláte to dvakrát, aby se eliminoval zbytek po posledním měření a destilát se v nádobě více promíchal. Samozřejmě potřebujete nějakou naběračku, která není k nalezení. Pak do toho měrného válce opatrně vložíte lihoměr a když netrefíte rozsah, tak dáte druhý a tím prvním si po jeho vylovení pocintáte ruce. Chvíli počkáte a pak odečtete teplotu a lihovitost. Obě čísla si zapíšete a lihoměr pro jistotu odečtete ještě jednou, přičemž běháte kolem, protože se k vám točí zády. Pak čísla nadatlujete do počítače, abyste získali lihovitost při 20°C. Hurá. Teď si ještě jednou pocintáte ruce a lihoměr opatrně uložíte někam, kde se nerozbije a nedostanou se k němu mouchy závislé na alkoholu. Nakonec zbývá najít nádobu, ze které jste vzorek destilátu nabírali. Když spěcháte, vycákne vám to vedle. Obvykle na Vás uprostřed celého rituálu někdo zazvoní a musíte jít otevřít. Po návratu se divíte, kde se tu vzal válec plný destilátu. A pak znovu a znovu a znovu... Samotná destilace je radost, ale tady legrace končí. Podle lihovitosti účtujete zákazníkovi a platíte daně. Kontrolní měření během destilace nebo po naředění destilátu nepřipadá v úvahu. Moc práce.

No a pak uvidíte v provozu tu věcičku na obrázku. Během 20 sekund udělá tři měření za sebou. Skleněná ladička uvnitř se plní zabudovanou pumpičkou. Stačí malý panák, který se tenkou hadičkou nabírá přímo z nádoby a hned vrací zpět. První měření je při větší změně teploty v přístroji mimo, ale druhé dvě se téměř shodují. Výsledek je na dvě desetinná místa a rovnou přepočtený na 20°C. Odpadá manipulace se sklem, čekání na teploměr, čtení stupnice. Nic se nepřelévá tam a zpět. Tu věc prostě musíte mít. Sice jste o jednu výplatu lehčí, ale zas o krok dál. Jen mouchy už se nemají kde ožrat.